Mindennemű mellkorrekció, hasplasztika, Zsírszívás, Fül-, orr-, szemhéj-, arcplasztika, Anyajegyek, bőrdaganatok, tetoválások, hegek kimetszése, Szemölcs, benőtt köröm lézeres eltávolítása, Ráncfeltöltés, botox kezelés, Kozmetológiai beavatkozások, Bőrgyógyászati kezelések

Emlő prothesis

Emlőnagyobbítás

A női emlő fejletlensége, alaki hibái, aszimmetriája, az emlő bőrének kötőszöveteinek megnyúlása többnyire pszichés panaszokat okoznak. Gyakran fordul elő ennek kapcsán önbizalom vesztés, rendellenességek a társkapcsolatok kialakulásában. Az emlő felsorolt alaki eltérései korrigálhatók emlőimplantátum beültetésével. Megfelelő előkészítés után, a páciens által választott műtéti metszést alkalmazva, a megfelelő méretű implantátumot a mirigyállomány, vagy a mellizom alá ültetjük be, a protézis számára kialakított üregbe, mely után a bőrmetszést plasztikai varrattal zárjuk.

A műtét után rugalmas kötés kap a páciens, melyet az operáló orvos távolíthat el a kontrollok alkalmával, hasonlóan a varratokhoz. A műtétet követően rendszeres kontrollokra van szükség és ezen vizsgálatok alkalmával külön foglalkozunk az aktuális teendőkkel. (Pl. a kapszula képződés megelőzése érdekében szükséges műtét után masszírozás elkezdésével. ) A mell végleges formája csak hónapokkal a műtét után alakul ki, a beavatkozás után 2-3 hétig feszítő érzés észlelhető, ezt követően a páciens fokozatosan megszokja az implantátumot.

Általános, ismert veszélyek:  Minden invazív sebészeti beavatkozás olyan veszélyekkel jár, mint fertőzés, bevérzés, az érzékelés megváltozása, operáció utáni fájdalom, és lassú sebgyógyulás. A dohányzás jelentősen növeli a sebgyógyulás idejét és az implantátum kilökődését is eredményezheti.

Speciális ismert veszélyek: A sebészet beavatkozás általános veszélyein túl az emlőimplantációs beavatkozás bizonyos speciális veszélyeket is rejt, mint:

Törés: (gél-töltésű implantátumok) Az implantátum tönkremehet sebészeti eszközök okozta sérüléstől, traumától, vagy bizonyos idő után magától a viselésétől. A törés következtében a gél-töltés kifolyhat. A törés eredményezheti a mell ellaposodását, puhulását ,érzékenységét és a gél kitapintható tömegét A törés a sérült implantátum és a gél sebészeti eltávolítását igényli.

Kilyukadás: (sóoldat töltésű implantátumok) Az ilyen implantátum is tönkremehet, kilyukadhat, kiengedve magából a sóoldatot. A kilyukadás is orvosi beavatkozást igényelhet.

Kapszula képződés és összehúzódás: A hegszövet, ami normálisan képződik az implantátum körül, összehúzódhat, és szoríthatja az implantá­tumot. Ez feszességet, fájdalmat, és súlyos esetben kellemetlen külső megjelenést okozhat.

A standard mammografia megzavarása: Az implantátum zavarhatja a mellrák korai felismerését a szövetek egy részének takarásával. A standard mammografiai eljárások nem alkalmazhatóak implantált mellnél. A mammografiát végző orvost minden estben tájékoztatni kell az implantátumról. Az orvosoknak ismerni kell az implantátum környezetében végzett vizsgálatok speciális technikáit.

Meszesedés: Ritka esetben mész rakódhat le az implantátumot övező szövetekben. Ez keménységet és fájdalmat okozhat. Ez a mészlerakódás hasonló a mellrák korai fázisával összefüggő mészlerakódáshoz.

Ráncosodás, gyűrődés: Az implantátum felszíne ráncosodhat. Ez észrevehető a bőr felszínén is, attól függően, hogyan helyezkedik el az implantá­tum, és hogyan gyűrődik a felszíne. Nagy gyűrődések, vagy hajtások irritálhatják, vagy károsíthatják a környező szöveteket. A gyűrődés az implantátum törését vagy kilyukadását is okozhatja.

Az érzékelés megváltozása: Az implantátum megváltoztathatja az érzékelést, időlegesen vagy véglegesen.

Kilökődés: Ritka esetben az implantátum áthatolhat a környező szöveteken és a felszínre kerül. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha a fedőszö­vetek már sérültek, vagy a vérkeringés hiányában sérülnek meg, ami egy kifejezetten nagy, vagy elmozdult implantátummal függhet össze.

Elégedetlenség a kozmetikai eredménnyel szemben: Ezt deformálódás, elmozdulás, elvándorlás, rossz méret, aszimmetria, nem kívánatos kontúr, kitapinthatóság, emlő megereszkedése, vagy a sóoldat lötyögése (sóoldat töltés esetén) válthatja ki.

Gél-diffuzió: A szilikon csekély mennyisége diffúzió, vagy szivárgás útján kikerülhet az implantátum elasztomer héjából. Az implantátumot viselő, vagy anélkül élő nők szervezetébe került kismennyiségű szilikon (mivel a szilikont több más fogyasztási és orvosi termékben is használják) észlelé­sének jelentősége nem bizonyított.

Az implantátum eltávolítása: Implantátumát ne tekintse életre szólónak, sebészeti módosítás, beleértve az implantátum eltávolítását és pótlását, bármikor indokolt lehet. A fent leírt komplikációk bármelyikének az orvosi megoldása indokolhatja az implantátum eltávolítását.

Az emlőimplantátumokat gyártó cégek szavatolják, hogy az alapanyagok kiválasztásánál és a termék gyártásánál megfelelő gondossággal jártak el. Nem garantálják a jó hatást, vagy a rossz hatás elkerülését a termék használatát követően. Nem felelősek semmilyen veszteségért, kárért, vagy költségért, ami a termék használata során közvetlenül, vagy közvetve, véletlenszerűen, vagy a használat következtében merült fel, azokon kívül, amit a cég termékcsere szabályzata biztosít.

Az előző garanciák, mivel feltételesek és korlátozottak, helyettesítenek és kizárnak minden más itt kifejezetten le nem írt garanciát, az értékesíthetőség és a használatra készség akár kifejezett, akár beleértett garanciát is. Az implantátum gyártói nem vállalnak és nem hatalmaznak fel más személyt arra, hogy vállaljon bármilyen más, vagy további felelősséget vagy kötelezettséget a termékeikkel kapcsolatban.

Emlő felvarrás

Hasplasztika / Dermolipectomia

Nagyobb méretű fogyás, terhesség utáni állapot együtt járhat azzal, hogy a kövérség, vagy terhesség miatt kitágult bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté, lógóvá válik.

A kor előrehaladtával is csökkenhet a bőr feszessége, s ez hasonló problémát okozhat.

Gyakran a bőr kinyúlása együtt jár zsírfölösleg lerakódásával a hason.

A hasplasztikai műtétek lényege a has bőrfeleslegének és vele együtt a zsírfeleslegének eltávolítása, szükség szerint kiegészítve a hasfali izomzat szétcsúszása esetén annak rekonstrukciójával. Esetenként a kimetszéseket zsírszívással is ki kell egészíteni, mely a műtéttel együtt, egy ülésben is elvégezhető. A műtét eredményeként a bőr feszessé válik, a zsírfölösleg eltávolítása, ill. a hasfali izomzat helyreállítása következtében a has formája lényegesen javul.

A beavatkozás altatásban, vagy gerinc körüli érzéstelenítésben végezhető.

A műtét előtt különféle vizsgálatok /labor, EKG, Rtg, belgyógyászati, ill. anaesthesiológiai  vizsgálat / szükségesek.

A műtéti metszések: Legtöbb esetben a két csípőtövis között, a bikinivel takart helyen egy harántmetszés, ill. a köldök körül egy körkörös metszés. A köldök körüli heg egyáltalán nem feltünő, alig észrevehető, a haránt heg ideális esetben vékony, alig látható. Ritkán a bőr feszülése miatt kissé szélesebb, ekkor egy későbbi hegkorrekcióval  lényegesen javítható. Speciális esetben a köldök alatt  a középvonalban is lehet hegvonal.

A műtét során a has bőrét nagy területen, egészen a bordákig fel kell preparálni. Tekintettel a nagy sebfelületre, a leggondosabb vérzéscsillapítás  mellett is draincső behelyezése szükséges a sebüregbe, melyen át a sebváladék levezetésre kerül, ill. enyhe szívással a bőr letapadását lehet elősegíteni. A drain általában két nap után eltávolításra kerül. Problémamentes esetben  két nap után haza lehet menni. Otthon két hétig maximális kímélet,  műtét  után néhány hétig rugalmas dress viselése javasolt.

Varratszedés műtét után 2 – 3 hétttel történik. Nehéz fizikai munka,  sportolás még további 4 – 10 hétig nem  engedélyezett.

A műtétnek a szokásos szövődményeken túl, – esetlegesen nagyobb volumenű vérzés, ritkán előforduló fertőzés  –   általában egyéb szövődménye nincs. Nagyon ritkán előfordulhat sebszéli bőrelhalás, melynek kimetszése és összevarrása után a seb szépen gyógyul.


Fülplasztika

A fül alaki rendellenességei a gúnyolódások örök és kifogyhatatlan forrásai.

A leggyakrabban előforduló, u.n. elálló fül az egyéb eltérésekkel együtt, / túl nagy fül, szatír fül, macska fül, stb. / műtétileg jól korrigálható. A műtét helyi érzéstelenítésben, az injekciózás kellemetlenségeit leszámítva fájdalommentesen végezhető. / külön kívánságra altatásban is /.

A metszés a fül mögött, nem látható helyen van, ritkán a fülkagyló elülső felszínén, a fül természetes hajlatában, ugyancsak rejtett helyen. A műtét során a fül alakjának kívánt korrekcióját a fülkagyló-porc és esetleg a bőr egy részének eltávolításával / elálló fül esetén /, iil. Szükség szerint a porc újraformálásával / pl. hiányzó görbület képzése /, fölötte a bőrseb zárásával és ezen új forma rögzítésével érjük el.

Műtét után a felhelyezett kötéssel, helyi érzéstelenítés esetén haza lehet menni.

A kötés eltávolítása 7 – 10 nap múlva esedékes, akkor történik a varratszedés is.

A kötés eltávolítása után még 2 hónapig éjszakára a füleket még egy pánttal le kell rögzíteni sérülések elkerülése végett. Hidegtől, ill. mindenféle traumától 2 hónapig ajánlatos óvni. / pl. olyan sportok űzése, melyek során a fülkagyló sérülhet, TILOS ! /

A műtétnek a minden műtétnél előfordulható, de igen ritkán fellépő szövődményein túl / vérzés, fertőzés / egyéb lényeges szövődménye nincs. A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, a műtét végeredményét nem, vagy alig befolyásolják.


Orrplasztika


Arc ráncplasztika/ rhyti műtét/

Az évek múlásával az arc bőre elveszti rugalmasságát. A bőralatti zsírréteg csökkenése,

A bőralatti szövetek ellazulása miatt a bőr megereszkedik, petyhüdtté válik, ráncok alakulnak ki.

Az arc redőinek, ráncainak kisimítása un. ráncplasztikával lehetséges.

Megkülönböztetünk alsó, felső és teljes ráncplasztikát.

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük.

A metszést a homlok, hajas fejbőr határától kb. 1 cm-re a hajas fejbőrön vezetjük, tehát a későbbiekben a kialakuló heget a haj eltakarja. A fület elérve a metszés a fül előtt halad, majd a fül alatt ismét hátra, a hajas fejbőrre kanyarodik. A fül előtti heg néhány hónapig látszik, később általában cérnavékony, alig látható. Keloid hajlamú betegnél a heg vastag, vörös kiemelkedő formában megmaradhat.

A bőrt és az alatta lévő rétegeket a homlokon a szemöldökig, az arcon az orrig, ill. a szájzugig felpreparáljuk, gondosan vigyázva az ér és ideg képletekre.

Ezt követően az izmokat és a bőrt megfeszítjük, a felesleget kimetsszük.

A sebet felszívódó belső és eltávolításra kerülő külső bőrvarratokkal zárjuk.

Műtét után az arc duzzadt, oedemás lesz, a szemek alatt az esetek egy részében bevérzés alakul ki. Az oedema 1-2 hét alatt megszűnik, a bevérzések felszívódása megkezdődik.

A végleges arcforma 2-3 hónap múlva alakul ki, nagymértékben függ az egyéni, hegesedési hajlamtól. Az évek múlásával az arc bőre ismét megnyúlhat, újabb ráncok alakulhatnak ki. Ilyenkor ismét műtét válhat szükségessé.

Szemhéjplasztika / Blepharoplastica /

A szemek az arc jellegének nagyon fontos meghatározói és sajnos az öregedés jelei – a ráncok – leghamarabb itt jelentkeznek. A lógó szemhéjak a szem körüli táskák gyakran kölcsönöznek fáradt, öreg külsőt tulajdonosuknak.

A szemhéjplasztikai műtét a szemhéjak bőrfölöslegének kimetszéséből áll, ami által a megmaradt bőr feszessé válik. Egyidejűleg eltávolításra kerülnek a szemüregi zsír elődomborodásából adódó táskák is.

A műtét ritka kivételtől eltekintve / pajzsmirigy működési zavar, cukorbetegség, magas vérnyomás, vérzékenységi hajlam, véralvadásgátló gyógyszerek szedése / elvégezhető.

Helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen végezhető, az injekciózás kellemetlenségeit leszámítva. Műtét végén szemhéjanként egy varrattal történik a sebzárás, valamint egy keskeny, papírszerű sebtapasszal, amely néhány nap múlva eltávolításra kerül.

A szemkörüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így műtét után a szemhéjak beduzzadnak, bevéreznek, belőlük rózsaszínű, vérrel pettyezett szivárgás észlelhető az első 48 órában. A beteg feszülést érezhet, könnyezhet. Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemhéjak zárása átmenetileg nem tökéletes, alsó szemhéjak esetén azok kifordulása is felléphet.

Mindezek miatt az első napokban a műtéti területet jegelni kell. Érdemes a szemet reggelenként kamillával megtisztítani. Szemcsepp használata csökkenti a könnyezést. Műtét után néhány napig ajánlatos sötét szemüveg viselése. Varratszedés után a szemhéjak mosása megengedett, szempillafestés 3 hétig nem ajánlott.

A műtéti hegek 1 – 2 héttel műtét után már alig láthatók s 2-3 hónap után gyakorlatilag nem észrevehetőek. A szemhéjak végleges állapota is kb. 2-3 hónap múlva alakul ki. A műtétnek a fentieken, illetve a minden műtét során előfordulható / vérzés, fertőzés / szövődményeken túl egyéb szövődménye nincs. A látást nem befolyásolja. A műtét megismétlése 10 – 15 év múlva válhat ismét esedékessé.


Zsírszívás / liposuctio /

Férfiak, nők egyaránt örökké küzdenek fölösleges kilóik, testük különböző tájain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnáik ellen.
Különböző diétás módszerekkel, testgyakorlatokkal dacoló zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírszívás módszerét.

Lényege, hogy kb. 1 cm-es bőrmetszésen át vékony csövet vezetünk be a bőralatti zsírszövetbe, melyen át erős szívás útján eltávolítjuk az ott lévő zsírfelesleget.

A szívás után azonnal rugalmas, erős nyomást biztosító öltözéket, / nadrág, dress / helyezünk a területre, melyet két hétig éjjel nappal viselni kell a vérzések elkerülése érdekében.

Szívással csak korlátozott mennyiségű zsírt lehet eltávolítani egy alkalommal, mivel a szervezet számára nem közömbös folyadékvesztésről van szó, mely egy bizonyos mennyiségen túl veszély nélkül nem fokozható.

Csak helyi, körülírt zsírlerakódások korrekciójára alkalmas / has, csípő, comb, térd, hát, toka, / , s nem használható általános kövérség ellen.

Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott ezen módszerrel, mivel a kinyúlt bőr méginkább petyhüdt lesz.

Ebből következik, hogy bizonyos életkoron túl, csak ritkán ajánlható.

Megfelelően megválasztott esetben a módszer szép eredményt biztosít, a testforma helyi hibáját szépen megszünteti. Az eredmény nem azonnal látszik, mivel a beavatkozás után duzzanat, bevérzés keletkezik. Végleges eredmény néhány hónap múlva várható. Tekintettel a kis metszésre, látható heg gyakorlatilag nem marad vissza.

A beavatkozás végezhető helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban.

Helyi érzéstelenítés után haza lehet menni, altatás esetén 6 – 24 órás megfigyelés szükséges.

1 – 2 hét kímélet után gyakorlatilag normál életvitel folytatható.

A zsírszívás az esetek többségében semmiféle komplikációval nem jár. Igen ritkán nagyobb vérzés, esetleg fertőzés, arra hajlamos egyéneknél thrombosis, zsírembólia előfordulhat.

Az esetek egy részében a műtéti terület feletti bőr az alatta lévő izmokhoz letapadhat, a bőrön kisebb, nagyobb bemélyedések, kiemelkedések látszanak, melyek hosszabb idő eltelte után kisimulhatnak. Amennyiben az egyenetlenség megmarad, úgy további korrekciós műtét válhat szükségessé, az eredeti beavatkozás után 9-12 hónappal.


MASTOPEXIA / lógó emlő felvarrása/

Az emlők megsüllyedésének oka, hogy a bőr, amely az emlő állományának egyedüli felfüggesztője, megnyúlik, rugalmasságát elveszti, így a mirigyállomány és a zsírszövet – kötőszövet a gravitáció szabályainak megfelelően lesüllyed. Az emlők lógása leggyakrabban szülés – szoptatás után lép fel. A terhesség és a szoptatás alatt az emlők megduzzadnak, a bőr megnyúlik, majd a szoptatás megszűntével, a tej már nem duzzasztja az emlőket, a mirigyállomány megsorvad, a zsír egy része elfogy, a megnyúlt bőr rugalmassága csökken, kialakul a lógó emlő. Természetesen szoptatás, terhesség nélkül is felléphet ez a jelenség, csupán az életkor előrehaladtával. Az emlő nagyságánál, súlyánál fogva is megnyújthatja a bőrt, sőt a lógó emlő fejlődési rendellenességként is kialakulhat

Mindezekből következik, hogy a műtét lényege a fölösleges bőr eltávolítása, az emlőállomány eredeti helyére való visszahelyezése.

A típusműtétnél, amit az esetek döntő többségében végzünk, három metszést ejtünk:

A mellbimbó udvar szélét teljesen körbemetsszük, a mell alatti áthajlási redőben harántmetszést ejtünk, majd a két előző metszést a bimbó alatt függőleges metszéssel összekötjük. A bőrfelesleget felpreparáljuk az alapjáról, majd az emlőállományt felszívódó öltésekkel raffolva új formát adunk a mellnek a kívánt magasságban. Ezután kimetsszük a bőrfelesleget, a bimbót és bimbóudvart pedig áthelyezzük a korábbinál magasabb, az új formának megfelelő helyre. Eközben szükség esetén a bimbóudvar megkisebbítése is elvégezhető. A metszéseket a bőralatti szövetben és a bőr alsó rétegében vezetett tovafutó öltésekkel zárjuk, melyek később teljesen eltávolításra kerülnek.

A műtét végén rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák, feszítsék a varratokat, mert ez a hegesedést rossz irányba befolyásolná.

Melltartó viselése még hetekig szükséges, a varratsor tehermentesítése céljából legalább két hétig éjjel – nappal, később, a sebgyógyulástól függően legalább négy hétig. Ezalatt napozás és szolárium kerülendő.

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes műtét utáni kezelés mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a hegek láthatatlanok lesznek.

A bimbóudvar körüli heg gyógyul a legszebben, ez szinte láthatatlan lesz idővel. A bimbó alatti függőleges metszés is alig látható, szép heggel gyógyul az esetek többségében. A leginkább problémás heg mindig a harántmetszés hege, ez a leginkább észrevehető. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered.

A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében sajnos csak az esetek kis százalékában végezhető egy másik típusú műtét, az un. short scar mastopexia. Ilyen esetekben a bimbóudvar körüli metszésből, valamint a lefele és kifele oldalfelé irányuló ferde metszésből távolítjuk el a fölösleges bőrt és helyezzük át a mellbimbót.

A mellbimbó áthelyezése miatt előfordulhat átmeneti érzészavar, de ez csak az esetek kisebb részében jelentkezik.

Egészen ritkán előfordulhat a bimbó elhalása, ami később, egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

Kerülendő a gyakori testsúly változás, dohányzás!

Nagyobb méretű emlők esetében ajánlatos a melltartó időszakos viselése, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy ismételt műtét szükségessége minél később következzen be.

A műtét a későbbi terhességet, ill. szoptatási képességet nem befolyásolja.

Igen kicsi, de lógó mellek esetén a mellfelvarrást szilikon implantációval szükséges kiegészíteni a szép eredmény érdekében.


Lézeres műtéti beavatkozások / szemölcs, bőrdaganat, benőtt köröm eltávolítás/

A test bármely részén keletkezhetnek kisebb, nagyobb szemölcsök, kis kinövések, kötőszöveti jóindulatú daganatok, hegek, melyek nagyobb zavart nem okoznak, csupán esztétikai szempontból zavaróak.

A sebészeti lézer alkalmazásával ezek az elváltozások könnyen eltávolíthatóak.

A lézer sugár egy nagyenergiájú fénysugár, mely képes vágni, elpárologtatni szöveteket. Miután az energia a fénysugáron keresztül érkezik a kezelendő szövetre, igy a szövetekkel közvetlenül az eszköz nem érintkezik, ezért a fertőzésveszély teljesen kizárható.

A műtét helyi érzéstelenítő injekció alkalmazásával történik.

A kezelést követően a legritkább esetben van szükség kötés alkalmazására.

A lézersugárral kiégetett seb steril, mindössze néhány napig igényel kamillás ecsetelést.

A seb környékén 2 – 3 napig enyhe bőrpír előfordulhat, ez természetes jelenség.

Nagyobb sebek 2 – 3 hét, kisebbek 1 hét alatt többnyire nyom nélkül gyógyulnak. Talpon lévő, nagyobb kiterjedésű szemölcsök eltávolítása után a gyógyulás két hónap is lehet.

Közvetlen napoztatás ezen időszakban nem ajánlott. Fürdésnek akadálya nincs.

Benőtt köröm esetén a köröm és a matrix is eltávolításra kerül. A műtétet követően a seb váladékozni fog, a lábujj duzzadt, oedemás. A gyógyulási folyamat kb. 2 hónapig tart, addig váladékozás lehetséges. Naponta 4 – 5 alkalommal lábáztatás javasolt.


Kisajak plasztika

Leggyakoribb elváltozás a kisajak túltengés.

Ilyenkor a kisajkak jelentősen megnagyobbodnak, a nagyajkak között előbújnak, sokszor csecsemőtenyérnyi nagyságúak lehetnek, melyek járáskor, üléskor, sportoláskor dörzsölődnek, sérülnek, kisebesednek, panaszt okoznak.

Ritkábban fordul elő a kisajkak extrém megvastagodása, illetve különféle alaki elváltozása.

A kisajak alaki rendellenességei általában műtéttel korrigálhatóak.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik.

A fölösleges, panaszokat okozó részeket eltávolítjuk, és az anatómiai helyzethez közelítő formát alakítunk ki.

A sebszélek összevarrása belső, felszívódó varratokkal történik.

A seb gyógyulási ideje 4 – 6 hét, addig az intenzív nemi életet kerülni ajánlatos.

A műtétnek a minden műtétnél előfordulható szövődményeken túl / bevérzés, fertőzés, stb./ lényeges veszélye nincs.

Tekintettel arra, hogy a műtéti terület környezete a hüvely közelsége és a vizelet ürítés miatt fertőzött területnek minősül, naponta kamillás lemosások javasoltak.


Kásadaganat /atheroma/, anyajegy / naevus /, bőrdaganat, zsírdaganat, érdaganat, tetoválás eltávolítás, hegkorrekció

A test bármely részén keletkezhetnek kisebb-nagyobb szemölcsök, túlzott szaruképződés miatt keletkezett kis kinövések, különböző festékes anyajegyek, kötőszöveti jóindulatú daganatok, melyek leggyakrabban semmiféle panaszt nem okoznak, csupán esztétikai szempontból zavaróak. Bizonyos elváltozások elhelyezkedésük miatt okoznak zavart, pl. borotválkozásnál, öltözködésnél, stb. Ezen elváltozások eltávolítása nem feltétlenül szükséges. Ha a páciens kéri, s nincs olyan ok, mely az eltávolítás ellen szólna, elvégezhető.

Azon bőrelváltozások, melyek panaszt okoznak, / fájdalmasak, nedvezőek, növekedésnek indultak, vérzékenyek, stb./ mindenképpen kezelést igényelnek, ami a legtöbb esetben műtéti eltávolítást jelent.

Ezen elváltozásokkal kapcsolatban alapfelfogásunk az, hogy az egyértelműen jóindulatú elváltozásokat egészben, ép széllel kimetsszük és szövettani vizsgálatra küldjük.

Azon elváltozásoknál, ahol felmerül a rosszindulatúság legkisebb gyanúja, bőrgyógyász szakorvos véleménye alapján döntünk a műtéti terv felállításáról. Természetesen ezen esetekben is az épben történik a kimetszés, majd az eltávolitott szövetet szövettani vizsgálatra küldjük. Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatú elváltozást mutat

úgy a szakma szabályainak megfelelő további kezelés, ill. szoros ellenőrzés követi a műtétet.

A műtét lényege minden esetben az elváltozás épben történő kimetszése, és a kialakult bőrhiány zárása.

A műtét második része, a kimetszés után maradt bőrhiány helyétől, nagyságától, irányától, környezetétől, a bőr milyenségétől függően rendkívül változatos lehet mind a műtét nehézségét, mind a műtét idejét illetően. Legegyszerűbb esetben a metszést követően a sebszéleket össze lehet varrni. Az ilyen, látszólag egyszerű esetekben sem mindegy azonban a metszés iránya, mivel a bőrnek vannak úgynevezett erővonalai melyek mentén ejtett sebek vékony heggel gyógyulnak, az ettől eltérő irányú hegek gyakran kiszélesednek, feltűnőek.

/ bizonyos bőrtípusoknál un. keloidos, hypertrophiás heg alakul ki/. A hegkorrekciók egy része is gyakorlatilag ezt jelenti, azaz a nem megfelelő irányú hegek jó irányúvá tételét a szebb heggyógyulás reményében. Bonyolultabb esetekben a seb környékéről kell különböző módokon bőrt elforgatni, elcsúsztatni a bőrhiány zárása céljából. Más esetekben a test egyéb helyéről válhat szükségessé bőr átültetése.

A műtétnek a minden műtétnél előfordulható, de igen ritkán fellépő szövődményein túl / vérzés, fertőzés / egyéb lényeges szövődménye nincs. A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, a műtét végeredményét nem, vagy alig befolyásolják.

A szép hegek érdekében műtét után is fontos az utasítások betartása / napozás mellőzése 6 hétig, a heg feszüléstől való óvása, kozmetikumok kerülése, stb./ mely utasításokat az operáló orvos személyre szabottan részletesen ismertet a pácienssel.


Botox

A Botox adása esztétikai célból gyakori kérés a páciensek részéről. Ambulánsan, helyi érzéstelenítő krém mellett, vagy anélkül adható. A Botox alapanyaga a Botulinum toxin az ideg-izom synapsist, azaz átmenetet blokkolja. Ez a hatás 3-6 hónapig tart, majd eltűnik, tehát a folyamat reverzibilis. Természetesen újabb injekcióval a hatás ismét előállítható. A hatás lényege, hogy a Botox-al kezelt terület izma, vagy izmai időszakosan lebénulnak, és így a felette lévő ráncok kisimulnak, vagy egy idő után eltűnnek. Mély ráncok esetén akár többszöri Botox kezelésre lehet szükség.

A Botox-al szemben nem ismerünk allergiát, a gyógyszertárban beszerezhető, jó minőségű Botox beadása biztonságos.

Elsősorban a homlok, a glabella, a szarkalábak ránctalanítására használjuk, de egyes izmokat az arc alsó felén is lehet kezelni. Használatos az ajak feletti kis ráncok kezelésére, a száj zugok emelésére, stb. A mimikai izmok adására figyelnünk kell, mert azokat időlegesen lebénítva rigid arckifejezést kölcsönöz.

A Botox-ot használjuk még a tenyér és a hónalj izzadtság mirigyeinek blokkolására is. Ebben az esetben a szert nem mélyre, hanem a bőr alsó rétegébe injektáljuk.

A beadás területe fél órán belül regenerálódik, hiszen vékony injekciós tűvel juttatjuk a Botox-ot az izomszövetbe. Elvileg e szúrt pontokon fertőzés léphet fel.

Adagolása tanulási folyamathoz kötött, ennek ellenére gyakorlott kézben is felléphet asymetria. Előfordulhat a beadást követő kis bevérzés, mely 5-7 nap alatt tűnik el.

Fillerek/Töltőanyagok/Sajátzsír beadása ráncokba, hegekbe, egyenetlenségekbe

Ráncfeltöltésre különböző anyagokat használunk.

Felosztásuk tartósságuk szerint történik. A permanens (nem felszívódó) anyagok használata nem javallt (pl. folyékony szilikon), a semipermanens anyagok használata elterjedt, de késői szövődmények esetleges fellépése nagyobb kockázatot jelent (pl. polymethylmethacrylate = PMMA). A felszívódó anyagok köre (elsősorban hyaluronsav származékok) igen elterjedt, biztonságos.

Beadásuk egyszerű, de gyakran tanulási folyamathoz kötött. A beadandó anyagot vékony tűvel fecskendezzük be a kívánt területre. Ezek az anyagok fél – másfél év alatt szívódnak fel, kivételt az ajakba adott töltőanyagok tartóssága jelent, itt a jó vérellátás miatt akár néhány hét alatt is eltűnhet a beadott töltőanyag. Elsősorban az arcon használjuk őket, de más testtájon is alkalmazhatók (pl. dekoltázs, kézhát, a testen bárhol előforduló egyenetlenségek, hegek kezelése)

Fillerek helyett ma egyre gyakrabban használatos a saját zsír átültetése, akár a ráncok eltüntetése, vagy mérséklése céljából. Beadásuk a fillerekhez hasonló (annyival bonyolultabb, hogy egy adó területről előbb saját zsírt kell nyerni, tehát a műtéti időt megnöveli), sok esetben azonban a beadandó területet is előkészítjük, a szöveteket a ránc alatt szétválasztjuk, hogy beadáskor a zsír könnyebben elhelyezkedhessen.

Szövődmények: Beadásuk után vérömleny, suffúzió keletkezhet, mely néhány nap (7-10) alatt felszívódik. Beadás utáni fertőzés ritkaságszámba megy, de előfordulhat. Csomók elsősorban az ajakba adott töltés után, de a ráncok alatt is előfordulhatnak. A felszívódó anyaggal történt töltés után egy év alatt a csomók is felszívódnak, eltűnnek. Ritkán, nem várt allergiás reakció is felléphet beadásuk következtében. A beadott terület fölött extrém ritkán bőrelhalás is előfordulhat. A kezelt területen, területeken mind az atrófiás, mind a hipertrófiás és keloidos hegek kialakulhatnak.

Saját zsírral való töltés esetén e fenti szövődményekre számíthatunk, de a kezelt terület mellett még egy adó terület is van, ahol szintén e fenti szövődmények előfordulhatnak.

Volumen pótlás töltőanyagokkal, saját zsírral (zsírátültetés)

A volumen pótlás az utóbbi évek új eljárása. Végezhetjük töltőanyagokkal és saját zsírral. A ráncfeltöltéstől abban tér el, hogy a beadandó anyagot mélyebbre, nagyobb területre és nagyobb mennyiségben adjuk. Minden egyéb viszont a töltőanyagokkal megegyező elveken alapul, az esetleges szövődmények ugyanazok. A volumen pótlást elsősorban az arcon, de a test egyéb tájain (mell, vádli, penis, nagyajkak, kézhát, lokális zsírszövethiány pl. baleset után, stb.) is elvégezhetjük.


Az emlő jóindulatú betegségei

Az emlők jóindulatú betegségei közül leggyakrabban az emlő cystás ill. fibroadenomás elváltozása fordul elő.

A cystás betegség egy folyadékkal telt, hámsejtekkel bélelt, változó méretű – a mikroszkopikustól a jól tapinthatóig -, akár 20-30 ml bennéket is tartalmazó elváltozás, amely lehet egyszeres vagy többszörös, egy vagy kétoldali. Spontán visszafejlődése és újra kialakulása is észlelhető. Kóroktana nem teljesen ismert, de a szövettani vizsgálatok a terminális kivezető járatok körül kialakult, a járatot elzáró hegesedést igazoltak a mögöttes lebenyke (lobulus) és járat tágulatával, amelynek üregét folyadék tölt ki. Kialakulása 35 évnél idősebb hölgyek körében a leggyakoribb, ami 25 évesnél fiatalabb nőknél igen ritka jelenség, a menopauzáig (klimax) növekvő, ezt követően csökkenő gyakoriságot mutatva. A klimax után kialakult ciszták a gyógyszeres hormonbevitellel, a hormonpótlással összefüggést mutatnak.

A fibroadenoma az emlőcarcinoma után a második leggyakoribb szolid elváltozás, ami leginkább 30 évnél fiatalabb nők emlőjében alakul ki. Vizsgálatkor jól körülírt, tömött, lebenyes felszínű, elmozdítható csomónak mutatkozik. Egyéb jóindulatú elváltozástól (ciszta) leginkább az ultrahang (UH) vizsgálat képes elkülöníteni. Aspirációs (tűleszívásos) mintavétel ezt a kérdést nagy biztonsággal eldöntheti. Fiatalkorban újonnan felfedezett fibroadenomában a carcinoma (rák) kialakulásának lehetősége minimális. Műtéti kezelés abban az esetben indokolt, amikor mérete2 cm vagy ennél nagyobb, hirtelen növekedésnek indul, állományában degeneratív (elhalást mutató) folyamatok mutatkoznak, vékonytű biopszia esetleg daganatot megelőző állapotot igazol és utoljára, de nem utolsó sorban akkor, amikor a beteg kéri ennek eltávolítását.

A fenti esetek mellett számtalan jóindulatú elváltozás létezik, melyeket bizonyos esetben csak sebészi kezeléssel lehet biztonsággal gyógyítani. Ha Önnél ilyen ritka eset felmerül, azt orvosa külön ismertetni fogja.

A döntést, hogy betegségét műtéttel kezeljük, nem csak egy orvos hozza. Sok esetben csoportos munka előzi meg, onkológus, sebész, radiológus, patológus segít a döntésben. Ha műtétre kerül sor, annak elsődleges és legfontosabb oka és célja, hogy az elváltozás az emlőből kikerüljön, csak az eredeti ép szövet maradjon vissza.

Onkológiai szempontból elengedhetetlenül fontos a kivett elváltozás kórszövettani vizsgálata. Ebből tudjuk meg az elváltozás szövettani típusát és azt, hogy nagy biztonsággal állítható, hogy nem hagytunk hátra szövetmaradékot az elváltozásból.

A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető. Nagyobb méretű elváltozás, vagy mélyre terjedés esetén célszerűbb az altatást választani.

A típusműtétnél – amit az esetek döntő többségében végzünk -, az elváltozás feletti bőrön ejtünk metszést, maximálisan figyelembe véve az onkológiai, ill. a plasztikai sebészeti elveket a későbbi minőségi esztétikai eredmény végett. Ezen metszésvezetés lehet a bimbóudvar szélének részleges körbemetszése, a mell alatti úgynevezett áthajlási redőben haránt metszés, vagy bárhol az emlőállományban kialakult elváltozás felett vezetett metszés.

Az emlőállományt felszívódó varratokkal varrjuk. A műtét után a mellbimbó és a bimbóudvar az eredeti magasságban marad, helyzete nem változik. A metszéseket a bőr alatti szövetben és a bőr alsó rétegében vezetett tovafutó varratokkal zárjuk, melyeket később teljesen eltávolítunk.

Műtét utáni időszak:

Helyi érzéstelenítés esetén a műtétet követően 6-8 órával vagy esetleg azonnal haza lehet menni. Minden esetben gondoljon arra, hogy a kapott gyógyszerek (érzéstelenítőszer, fájdalomcsillapító) még szervezetében hatnak, így befolyásolhatják ítélőképességét.

Altatásban végzett, szövődménymentes műtétek után nem szükséges különleges műtét utáni megfigyelés és kezelés, legfeljebb fájdalomcsillapítás, így műtét utáni őrző részlegen vagy intenzív osztályon történő elhelyezés indokolatlan. Előfordulhat, hogy a műtét során a sebbe műanyag dréncsövet ültetünk, a bent keletkezett üregben meggyűlt váladék kivezetése végett. A cső végére szívópalack vagy váladékgyűjtő zacskó kerül.

A műtét során behelyezett műanyag cső akkor kerül eltávolításra, amikor már sebváladékot nem vezet.

A varratokat 7-14 nap múlva távolítjuk el.

Szövettani eredmény megbeszélése konzultációnk része.

Melltartó viselése legalább hat hétig feltétlenül szükséges a seb tehermentesítése céljából, éjjel – nappal, később csak nappal. A karok magasba emelése, autóvezetés, fizikai megterhelés két hétig nem megengedett. Mindennemű sportolás hat hétig tilos. Ez alatt napozás, szolárium is kerülendő.

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és tökéletes műtét utáni sebgyógyulás mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés és a bimbóudvar alatti függőleges metszés általában alig látható, szép heggel gyógyul az esetek túlnyomó többségében. Ez az eredmény fokozatosan, egy-két év alatt alakul ki. A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege, ez a leginkább észrevehető. Bármely metszésünk eltérő gyógyulási eredménye, azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr.

Az emlő jóindulatú elváltozásainak eltávolítása, ha az orvosilag indokolt, gyógyító jellegű, és velejáró kellemetlenségként kell elfogadni, hogy a műtét után valamelyest minden esetben látható műtéti heg maradhat.

A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. Hegkorrekciót legkorábban a műtét után 1 évvel szabad végezni!

Szövődmények:

Az emlőműtét bármelyik típusára vonatkozóan a bármilyen más sebészeti beavatkozás kapcsán szóba jöhető szövődmények (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar, trombózis) léphetnek fel (3-5%). A műtéti vérzés általában nem jelentős és biztonsággal csillapítható, de ha ez valamilyen okból mégsem tökéletes, gumicsík vagy dréncső behelyezése válik szükségessé a közvetlen műtét utáni időszakra (1-2 nap). Kisebb vérömleny általában felszívódik, nagyobb vérömleny esetén annak eltávolítása szükséges lehet. Erős vérzés ritkán, de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a műtétet követően, melyet esetleg csak ismételt műtéttel lehet csillapítani. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában.

Sebgyógyulási zavar vagy sebfertőzés ritkán alakul ki emlőműtét kapcsán. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, gennylebocsátással kell kezelni. A nyitott seb a fertőzés lezajlása után magától beforr. Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

A műtéti területen, ill. annak környékén lefutó idegszálak átvágása, sértése érzéskiesést, ill. vártnál erősebb fájdalomérzést eredményezhet az operáció területén.

A műtét a későbbi terhesség esetén a szoptatás képességét nem befolyásolja. Esetleges újabb elváltozás ismételt műtéti eltávolítása minden nehézség nélkül, változatlan kockázati tényezőkkel elvégezhető.

Fentieket áttanulmányoztam, az abban foglaltakat – valamint a részletes orvosi felvilágosítás során nyert további információkat – tudomásul vettem. Minden további kérdésemre kielégítő felvilágosítást kaptam.

Mindezek tudatában az emlőelváltozás eltávolítását kérem, a műtét fent leírt kockázatait vállalom, ezzel kapcsolatban a későbbiekben panaszt nem emelek.